Въпреки че науката е напредналa изключително много в последните десетилетия, природата

...
Въпреки че науката е напредналa изключително много в последните десетилетия, природата
Коментари Харесай

Колко голямо е било най-голямото езеро на Земята

Въпреки че науката е напредналa изключително доста в последните десетилетия, природата не стопира да ни изумява със своите чудеса и невероятните открития не престават и до през днешния ден. А някои от тях са толкоз впечатляващи, че няма по какъв начин да не получат връх на Гинес.
 Рупкунд - мистериозното езеро с тъмна история
Рупкунд - мистериозното езеро с тъмна история

Високо в Хималаите

Точно като езерото Паратетис, което неотдавна бе вписано в книгата с върховете на Гинес като най-голямото езеро, съществувало в миналото. То е съществувало преди към 12 милиона години в продължение на пет милиона години.

Простирало се е от Австрия на запад до Туркменистан на изток. Обхващало е повърхност от 2.8 милиона кв.км. и е съдържало към 1.77 милиона кубични км. вода - 10 пъти повече вода от всички модерни езера на нашата планета. 

В него са живеели разнообразни великански типове, измежду които най-малкият прочут беззъб кит, а в блатата към него е живеел хоботният дейнотериум - един от най-едрите представители на разред Хоботни.

The Paratethys Sea was the world’s largest lake, once home to the smallest whale. via
— RealClearScience (@RCScience)
Според информацията на Гинес, процесът на пресъхване на Паратетис продължава милиони години, завършвайки преди към 7.65 милиона години. Езерото губи повече от 1/3 от водата си и към 2/3 от повърхността си в границите на 350 хиляди години. Черно, Каспийско и Аралско море се дефинират като един от огромните остатъци от това мегаезеро, предава Gizmodo.

Изследователите, създали най-детайлния разбор на езерото до момента, го дефинират като цяла екосистема, която реагира остро на климатичните съмнения и тектоничната интензивност.
 Лох Нес и следващото търсене на
Как приключи следващото търсене на чудовището от Лох Нес

Шотландската легенда към момента е жива

Според тях тези данни им дават изясненост за това по какъв начин бихме могли да се оправим с сегашни и бъдещи закани за Световния океан. Подобни са да вземем за пример са седиментите в Черно море, съдържащи метан, който може да бъде изтърван в атмосферата при промени в климата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР